030-6958546 zeeidee@gmail.com

Jelle van der Zee

Jelle van der Zee 80 jaar

public relations adviseur
grondlegger Het Van der Zee Idee
bedenker van ‘De Spiegeltent’
auteur ‘Holland Hockeyland’

Eén van de meest smaakmakende en creatieve figuren in Midden-Nederland is Jelle van der Zee, public relationsman, ideeënman, jazzmuzikant, hockeygrootheid en bedenker van de Spiegeltent.

Hockey en jazz in Bilthoven

Geboren in het dorp Bilthoven in een groot ondernemersgezin, groeit hij mee met een uniek fenomeen in de Nederlandse hockeywereld: de Stichtsche Cricket en Hockey Club (SCHC), met 2100 leden inmiddels uitgegroeid tot de grootste, niet samengestelde, familieclub van Nederland.
Hij ontpopt zich tot talentvol doelverdediger, wint alle belangrijke jeugdtournooien en komt in 1960 in het eerste sterrenteamn van SCHC, bekend onder The Golden Boys.

Van der Zee wordt in 1961 uitgenodigd voor de nationale hockeyselectie, speelt 3 B-interlands en is drie keer reservekeeper van het Nederlands Elftal.
In diezelfde tijd maakt Jelle naam als leider en trompettist van The Rainy City Seven, met een knipoog naar het KNMI één van de populairste Nederlandse studentenjazzbands in het begin van de jaren zestig.

Utrechts Nieuwsblad

Na zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam begint Van der Zee een carriére als public relationsadviseur bij Het Utrechts Nieuwsblad, waar hij als sponsor fungeert van de jonge judoka Anton Geesink en marathonzwemmer Herman Willemse. In die hoedanigheid haalt hij de grote Johnny Weissmüller voor een zwemmarathon naar Nederland.

Het Van der Zee Idee

In de zeventiger jaren begint Van der Zee onder het motto ‘Meer geluk met minder geld’ zelfstandig ‘Het Van der Zee Idee’, waarmee hij zijn rijke fantasie op het gebied van public relations en ideeën de vrij loop kan laten. Hij is betrokken bij de steun van de Nederlandse Puma-importeur aan voetbaltalent Johan Cruijjff en adviseert een groot aantal bedrijven.
Hij wordt met John Elffers duo-coach van de Jong Oranje hockeyers en wint de Europese beker in Zwitserland. Met sportjournalist Jan Boerop schrijft hij het populaire standaardwerk voor de Nederlandse hockeywereld: ‘Holland Hockeyland’.

Hij biedt zijn diensten op een ‘natuurvriendelijk’ tarief aan bij Het Utrechts Landschap, dat zo’n vlucht doormaakt dat alle elf andere provinciale Landschapsstichtingen ook graag van zijn idee¨n willlen profiteren. Van der Zee bedenkt de Week van Het Landschap, waarin alle Landschappen plus Natuurmonumenten gaan samenwerken. Dit groeit uit tot een samenwerking die tot op de dag van vandaag voortduurt.

The Famous Spiegeltent

Op muzikaal gebied vindt hij in een oude Belgische schuur een jarenlang niet gebruikte nostalgische danssalon uit de twintiger jaren, waarin het fameuze Belgische stampende dansorgel ontbreekt. Van der Zee ziet zichzelf al met zijn jazzband spelen in deze met spiegelwanden uitgedoste danssalon. Hij lanceert de merknaam ‘Spiegeltent’ en verovert sensationeel in tien jaar tijd alle grote theater- en muziekfestivals, zoals het Edinburgh Festival en de Berliner Festspiele in Europa.
De naam Spiegeltent wordt zo populair dat oude Belgische tentfamilies met look-a-like tenten op de markt komen en in Nederland tentverhuurders brutaal de merknaam Spiegeltent als soortnaam gaan gebruiken.
Van der Zee krikt zijn merknaam op tot Famous Spiegeltent en wordt als ‘Mister Spiegel’ een begrip in alle werelddelen.

In 2002 neemt Jelle van der Zee afscheid als PR adviseur van Stichting het Utrechts Landschap, wat hij 28 jaar lang heeft gedaan. Hij vormt in die tijd de orginele schakel tussen de stichting en haar Beschermers. Hij wordt bejubeld als de idee¨nman, die op velerlei manieren de aanvankelijke buitenstaanders betrekt bij het natuurbeschermingswerk van het Utrechts Landschap. In zijn periode loopt het aantal Beschermers op van 1500 naar 25.000.

Spiegeltent Swingband

Een van zijn langdurige maar nog steeds actieve hobby’s is muziekmaken. Het begint in de achtertuin bij z’n ouders met Jelly’s Music Hall, waar hij samen met vrienden met veel plezier z’n cornet blaast. Meestal in de winter was hij te vinden met z’n Spiegeltent Swingband in Grand Caféés in De Bilt of Het Oude Tolhuys in Utrecht.

Samen met Annemieke van der Zee runde tot Juli 2012 Jelle hun kleine Spiegeltent ‘Galerie Palace’ twee maanden in voor- en najaar op hun landgoedje bij De Bilt, volgens Libelle áén van de leukste trouwlocaties van Nederland.

Discografie
•EP Jimmy Walker Feetwarmers(1966) ‘Here They Are!’
•LP Jazz on Holiday (1980) ‘Remembering Clancy Hayes, Bos Scobey en Eddie Condon’
•LP The Dixie-O-naires (1985) ‘Live From The Heart Of Holland’
•CD Jelle van der Zee (2001) ‘My Favourite Tunes’
•CD Spiegeltent Swingband (2005) ‘Keep On Playin’

Publicaties
•De Batavier (1975) ‘Nederland aan de vooravond van kunstgras’
•Holland Hockeyland (1981)
•Utrechts Landschap (1990) ‘Natuurlijk hart van Nederland’
•Utrechts Landschap (2002) ‘De Landschapsgids’
•100 jaar Stichtsche Cricket- & Hockey Club (2006) ‘Het Wonder van Bilthoven’